И сиренето с палмово масло удвои цената си, зелето още държи рекорд по скъпотия

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Сиренето с палмово масло за последните три години е почти удвоило цената си на едро. Това показват анализите на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. На 19 ноември 2018 година средната цена на имитиращия млечен продукт е била 2,27 лева за килограм, а на същата дата тази година е 4.03 лв. Според експерти най-често сирене с такава мазнина могат да ни пробутат, когато то не е пакетирано. 

При истинското краве сирене поскъпването за периода е под една трета - от 5.80 лв. за килограм на 7.67 лв.

На второ място по поскъпване за 14 от най-често купуваните храни от домакинствата е зелето, където скокът на цената на едро е с цели 90 процента, сочат още данните на стоковата борса. Преди три години зелето се е продавало средно по 61 стотинки килото, а миналата седмица средната му цена стигна 1.03 лв.

При картофите за периода ноември 2018 година - ноември 2021 година е отчетено поскъпване от 21 процента - от 0.71 лв на едро до 0.86 лв. 

Ябълките пък са скочили от левче за килограм на 1.23 лв. Причината да няма толкова голямо поскъпване при този плод е евтиният, субсидиран от износителите внос от държавите в ЕС с развито земеделие.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини