Проф. Георги Михайлов: „БСП за България“ предлага преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея

Проф. Георги Михайлов: „БСП за България“ предлага преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея

„Ние отчитаме в България ваксинационна кампания, която не е успешна, но в никакъв случай не е грешна. Това, което сега с тъга установяваме, е, че се повтарят същите грешки като през пролетта – училищата са затворени, а питейните заведения са отворени“, коментира в интервю за вестник „Дума“ водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов. Той допълни, че в света инфекцията е на път да бъде спряна с разумно провеждаща се ваксинационна кампания. Това трябва да бъде целта и в България, а не при 20-22 процента ваксинирани да се налагат такива мерки, които не са ефективни и създават напрежение. „Това са недомислици, които дълбоко нараняват вярата на нацията в разумните мерки, които трябваше да се предприемат“, обясни проф. Михайлов.

Той допълни също, че в Благоевградска област не само проблемите в здравеопазването отиват надолу. Има и много други проблеми – в инфраструктурата, в хидромелиорацията, която е полуразрушена в цялата област, в образованието с изчезващи учебни заведения. „Давам пример с друг много голям проблем сега, при кризата с дървата – на практика училището по дървообработване в Банско е ликвидирано и много други средни професионални училища, създаващи специалисти в Благоевград, също са ликвидирани. Промишлеността е ликвидирана почти напълно. Няма да говоря какво представляваше "Булгартабак", беше на първо място в света, не на глава от населението, а по абсолютен брой късове цигари, произведени годишно. Само преди 30 години... Сега българската тютюнева промишленост е разрушена напълно, а основна нейна част беше в Благоевград – и производството, и обработката на тютюн“, коментира проф. Георги Михайлов.

Задачите на БСП в нейната програма са ясно дефинирани – преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея, защото там положението също е плачевно – както в Благоевград, така и в цялата страна.

Водачът на листата на социалистите в Благоевградска област обясни, че „БСП за България“ има конкретни решения, свързани с лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, което изтласква интересите на пациентите в периферията и ги превръща в обект на печалба от страна на лечебните заведения. Това е стратегическа задача и изисква сериозна подготовка. Трябва детайлна оценка на всички медицински дейности и на всички видове медицински труд, сериозно базово заплащане на всички специалисти, за да зависят те не от допълнителното материално стимулиране, а от своя ценз, квалификация, умения, от своята всеотдайност като специалисти. „И, разбира се, в областта на кадрите е много важно да се уреди реална, легална специализация на младите специалисти, която да ги прави уверени, че ще намерят своето място“, каза още проф. Михайлов и допълни, че е необходима цялостна промяна на системата за специализация в България.

Другото, което е важно във връзка и с демографската криза, е предложението на „БСП за България“ за безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. Това е нещо, което в целия ЕС отдавна е въведено и забравено. „И промяната в ДДС за лекарствата – също. С такъв размер на ДДС като у нас са само две държави в Европа – Германия и Дания. Не е нужно да се споменава дори унизителната разлика в брутен вътрешен продукт на глава от населението, в развитие на икономиката между тези две държави и България“, каза още проф. Михайлов. Той бе категоричен, че затова не бива да продължава неразумното поддържане на 20% ДДС за лекарствата у нас.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини