Изографисват и южната страна на 186-годишната църква в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

С благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, започна подготовката за изографисване на южната страна на църквата „Света Троица” в град Банско. В момента се монтира скелето, а след това художничката Милена Чочева ще се заеме с творческата работа.

Преди броени месеци завърши изографисването на северната страна на храма. Тази част на църквата вече блести с красотата на стенописи, нарисувани в стила на Банската художествена школа. Такова е изричното условие пред художничката и нейните помощници и за южната стена.

В църквата „Света Троица”, построена през далечната 1835 година, се намират едни от най красивите икони на майстори от Банската школа. Иконостасът е дело на художниците Димитър Молеров и Симеон Молеров. Вярващите се покланят и пред икони, нарисувани от основоположника на школата – Тома Вишанов – Молера.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини