Джак Керуак: В края на краищата... пътят трябва да води към целия свят!

Джак Керуак: В края на краищата... пътят трябва да води към целия свят!

Джак Керуак е сред най-известните представители на бийтпоколението в САЩ. Американският писател, поет и художник е роден на 12 март 1922 година. Не се радва на голяма популярност сред критиката приживе. Днес обаче Керуак се нарежда сред най-важните американски автори. Спонтанният му открит стил вдъхновява и много други писатели, оставили следа не само в американската, но и в световната литература.

Голямата част от живота си Керуак прекарва сред ширините на американската природа или в апартамента на майка си, с която той живее през по-голямата част от живота си. Живеейки в една променяща се страна, той търси своето място, като накрая стига до отричане на ценностите на 50-те години. Това, което пише, често отразява желанието му да се освободи от калъпа на обществото и да намери смисъл в живота. Това търсене го кара да експериментира с дрога, да изучава духовни учения като будизма и да се отправя на пътешествия около света.

Книгите му понякога се определят като стимулатор на контракултурата през 60-те години на миналия век. Най-известните му творби са „По пътя” и „Бродягите на Дхарма”, интересни са и творбите му „Ангели на самотата”, „Подземните”, „Самотен пътешественик”, „Видения за Коди”, „Ангели на самотата””, „Събуди се: Животът на Буда”. Неговият характерен стил създава произведения, които лесно се четат и дълго не се забравят. Идолът на бийт културата - Джак Керуак, тръгва "по пътя" към небето на днешната дата 1969 г. Сигурно таме  на място, където е „пълно с луди хора с обувки, чисти от дъжда". Керуак умира едва на 47 години. Но и те го превръщат в един от най-значимите автори на американската и световна литература. 

Вижте любопитни мисли от американския писател:

В края на краищата… пътят трябва да води към целия свят.

Анонимността в човешкия свят е по-добро нещо, отколкото славата в рая, защото какво е раят? Какво е земята? Те съществуват само в умовете ни.

Обувките ми са чисти от вървенето под дъжда.

По-добре е да спиш в неудобно легло свободен, отколкото в удобно легло несвободен.

Болката или любовта, или опасността те връщат отново в реалността…

Да намериш нирвана е като да локализираш тишината.

Един ден аз ще намеря верните думи и те ще бъдат прости.

Всичко ми принадлежи, защото съм беден.

Живей, пътувай, осмелявай се, благославяй - и никога не съжалявай.

Когато пораснах, започнах да пия. Защо? Защото обожавам умът ми да е в екстаз.

Чувствам се виновен, че съм член на човешката раса.

Ще ме обичаш ли и през декември така, както ме обичаш през май?

Хубавото на нещата трябва да е, че си имат край.

Може би това е животът… мигване на окото и мигащи звезди.

Пиши със спомени и изумление за себе си.

Животът трябва да бъде съдържателен и пълен с любов - нищо друго не е добро, въобще не е добро за никого.

Мислиш ли, че Бог е направил света, за да се позабавлява сам, защото му е било скучно? Защото, ако е така, той би трябвало да е доста непочтен.

Не използвай телефона. Хората никога не са готови да отговорят на позвъняване. Използвай поезията.

Нищо зад мене и всичко пред мене - както е, когато си на път.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини