Строят завод за електромобили в Ловеч

Снимка: NOVA tv
Снимка: NOVA tv

Подписаха меморандума за изграждане на завод за електромобили. Той беше подписан от германската фирма производител и българското правителство, представено от министъра на икономиката Кирил Петков.

"Много съм горд, че немска компания на бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще прави основното си производство в Ловеч. Голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, кабелите на автомобила ще се произвеждат в Ямбол. Имаме още няколко доставчика, които ще работят с тях. Това ще се случва в Ловеч - точно, където имаме нужда от такива работодатели", каза той.

„Вярвам, че няма нищо случайно в датите. Точно на тази дата преди 9 години беше създаден автомобилният клъстър в България. Горди сме от постигнатите за тези години”, каза Любомир Станиславов - изпълнителен директор на българския клон.

Министърът благодари на целия отбор за ежедневната работа, която е довела до инвестиция. За него от огромна важност е, че голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, съобщи още NOVA tv.

"Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли", обясни Петков.

„За мен това е умният начин да се правят инвестиции. Не с пари напред. С тази сделка победихме други три държави. Не със стимули, а с добавена стойност. Ето защо клъстърните стратегии работят. Другото, което знаем, е, че когато имаме ниски данъци, трябва да ги използваме”, подчерта министърът.

Инвестицията е резултат от успешното сътрудничество и работа на Министерството на икономиката, Аутомотив Клъстер България, частни инвеститори и институции в България и Германия. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Очакваната инвестиция на компанията, която ще оперира в България Некст.е.ГО България АД, ще е в размер на над 280 милиона лева и капацитет за производство над 30 000 електро автомобила годишно. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод Балкан АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини