Николай Коперник: Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин!

Николай Коперник: Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин!

Николай Коперник е полски математик и астроном от времето на Ренесанса. Той е роден на 19 февруари 1473 година в Торун, Полша. Коперник е първият учен, който предлага хелиоцентричната система, като като по този начин слага Слънцето вместо Земята в центъра на Вселената. И прави революционното предположение, че Земята се върти около Слънцето.  

Първото изложение на своята система той прави в ръкопис от около 40 страници, който се разпространява след 1514 г. Най-важното съчинение на Коперник, „За въртенето на небесните сфери”, публикувано малко преди неговата смърт на днешната дата през 1543 година, често е приемано за началото на съвременната астрономия, на Коперниковата революция и на научната революция като цяло. Работата на Коперник стимулира последвалите научни изследвания, превръщайки се в ключов момент от историята на науката.

Един от универсалистите на Ренесанса е Коперник, който е и математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

Вижте негови любопитни негови мисли:

Да знаем това, което знаем и да знаем това, което не знаем, това е истинското знание.

Наясно съм, че идеите на един философ не са само въпрос на преценката на обикновени хора, защото неговото усилие е да търси истината във всичко, доколкото това му е позволено от Бог.

Цел на всички благородни науки е отклоняването на човек от пороците и насочване на умът му към по-добро...

Предпочитам да бъда доволен от това, което мога да гарантирам.

Отхвърляйки геоцентризма, ние сме изправени пред избор - или да търсим друг център на движение, към който се отнася редът на разпределение на планетите, или да допуснем, че въобще няма никакъв принцип за разпределение.

„Задължението на философа е да търси истината навсякъде и до каквато степен провидението позволява на човешкият разум”.

Ако трябва да публикуваме трактат, в предговора трябва да се каже всичко, което мисля за правото на учен да търси истината! И правото на невежеството да съди учения.

Близо до слънцето е центърът на Вселената.

Самото движение на Земята е достатъчно, за да обясни толкова много очевидни неравенства в небесата.

Като седи на кралски трон, Слънцето управлява семейството на планетите, които се въртят около вас.

Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин.

Вселената е изкована за нас от един изключително добър и подреден Създател.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини