Напусна ни великият футболен капитан на ЦСКА и България - Георги Димитров-Джеки

Георги Димитров, снимки: БФС
Георги Димитров, снимки: БФС

Колкото и да си велик, в която и да е сфера, все пак си земен и смъртен. Тази прозаична мисъл ни удари и днес. Българският футбол осиротя, загуби един от най-великите си капитани в своята история – Георги Димитров-Джеки. Трагичната новина е, че на 8 май земния си път приключи бившият футболен национал. Джеки, който е един от най-големите защитници в историята на играта у нас, се бореше с коварно заболяване в продължение на дълги години. Никога не падна духом, вярваше, че ще спечели и тази победа, но уви. Отиде си от този свят на 62-годишна възраст. За да блести там горе, на небето, с безкомпромисната и в същото време прекалено елегантна за централен защитник игра. Информацията за неговата кончина беше съобщена от пресцентъра на българския футболен съюз.

Легендарният централен защитник е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, а кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие. През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд „Сент Етиен” (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на „Славия” през 1990 г.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г. Той е този капитан и истински лидер, който води ЦСКА към великите победи и детронирането на два европейски шампиона – „Ливърпул” и „Нотингам”, както и при знаменателната победа над колоса „Байерн”-Мюнхен в София. Истински стълб е в защитата и на клубния си отбор, и на националния отбор през 80-те години на миналия век, когято е еталон за модерен централен защитник на най-високо световно ниво. Получава голямо признание и от европейските журналисти, като намира място сред най-добрите в различни класации. Голям не само като футболист, но и като лидер на всеки отбор, където играе. Успява винаги да поведе останалите и да им надежда и кураж, че могат да мерят сили и с най-добрите.

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 г. През 1985-а година е избран за Футболист номер едно на страната.

След края на състезателната си кариера Джеки, както го наричат запалянковците, е треньор на Марек (на два пъти) и Велбъжд (Кюстендил), а в последните години е част от структурата на Българския футболен съюз.

Поклон пред светлата ти памет, КАПИТАНЕ! Да е светла паметта на Георги Димитров-Джеки, велик български футболист!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини