България се освободи от червените зони на коронавируса

Снимка: Стопкадър, NOVA tv
Снимка: Стопкадър, NOVA tv

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Това заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. 

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, добави Ангелов, който благодари на българите, повярвали в мерките.

Постигнахме много с изключително целенасочена политика. За да задържим постигнатото, има две задължителни условия. Първо - да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 000 на ден. Към 12.00 ч. днес ще заседаваме с ваксинационния щаб и трябва да вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни Ангелов.

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец-два, докато не се постигне колективен имунитет с поне 60% ваксинирани.

„Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично - в края на юли и в най-лошия вариант - в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация”, уточни той.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини