Чарли Чаплин: Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко!

Чарли Чаплин: Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко!

Той е геният на комедията и на киното, той е властелинът на сцената. На днешната дата през 1889 година е роден в Лондон великият комедиен актьор, режисьор, сценарист и композитор Чарли Чаплин. Британският гений на сцената е една от иконите на миналия век. Прави и участва в редица филми, които имат ясни и провокативни послания към човечеството, а образите му са впечатляващи и въздействат силно на зрителите.  

Родителите на Чарлс Спенсър Чаплин са певци и актьори от мюзикхола. Те се разделят преди той да навърши три години. Между времето, прекарано в бедните училища и психичното заболяване на майка си, Чаплин започва да играе на сцената. По-късно той си спомня че прави първия си аматьорски дебют на петгодишна възраст. Чрез връзките на баща си младият актьор става член на осем танцувални трупи, с които през 1899 и 1900 г. обикаля английските музикални зали. Чаплин работи усилено и актът е популярен сред аудиторията, но той не е доволен от танците и иска да създаде комедиен акт.

През май 1906 г. се присъединява към цирка на Кейси, където разработва популярни бурлески сценки и скоро става звездата на шоуто. При завършване на турнето през юли 1907 г. 18-годишният Чарли Чаплин е вече завършен комедиен изпълнител.

Той работи през по-голямата част от живота си в САЩ, считан за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино. Чарли Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.

Той е създателят на един от най-знаменитите и незабравими образи в нямото кино – на Скитника. Неговата кариера обхваща повече от 75 години, от детството до една година преди смъртта му през 1977 г. и е изпълнена с противоречия. Обвиняван е в симпатии към комунистите и влиза в черния списък на Холивуд, а женитбите и връзките му с много по-млади от него жени предизвикват скандали. След започналото разследване на ФБР Чаплин е принуден да напусне Съединените щати и да се установи вШвейцария. Пише, режисира, продуцира, редактира, участва в и композира музиката за повечето от филмите си. Той е перфекционист и финансовата му независимост му позволява да прекарва години в разработването и производството на даден филм. Неговите филми се характеризират с добре обмислена клоунада, съчетана с патос, вписани в борбата на Скитника с противниците му. Много от тези филми съдържат социални и политически теми, както и автобиографични елементи. Носител е на два почетни Оскара, през 1929 и 1972 г., като част от подновеното признание за работата си. Едни от най-известните му филми, популярни и днес са "Треска за злато", "Светлините на града", "Модерни времена" и "Великият диктатор", класирани сред едни от най-добрите филми на всички времена. През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-то място в списъка на 100-т най-големи звезди на киното за последните 100 години сред мъжете.

Вижте някои знакови мисли на Чарли Чаплин:

  1. Ден без смях е пропилян ден.
  2. За да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея.
  3. Трябва ти сила, само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна.
  4. Провалът е важен. Изисква се кураж, за да се направиш на глупак.
  5. Нищо не е вечно в този порочен свят – дори проблемите.
  6. Смехът е лекарство за болката.
  7. Броят на глупостите, извършени по волята на разума, са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост.
  8. Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира.
  9. Една жена може да направи милионер всеки мъж милиардер.
  10. Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите.
  11. Истинският характер на човек си проличава, когато е пиян.
  12. Жените нямат недостатъци, те имат особености!
  13. Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите може да противодейства на ненавистта и страха.
  14. Моята болка може да бъде причината за нечий смях, но не искам никога моят смях да бъде причина за нечия болка.
  15. За да направя комедия, са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче.
  16. Показан в крупен план, животът е трагедия, но е комедия в общ.
  17. Сам по себе си човекът е гений, но в масата той се превръща в безмозъчно чудовище, в брутален идиот, който е готов да отиде навсякъде, където му кажат.
  18. И все пак ми е мъчно за нямото кино. Така хубаво беше да видиш как жената си отваря устата, а глас не се чува!
  19. Най-тъжното нещо, което мога да си представя, е как свиквам с лукса.
  20. Който никога не е бил дете, никога няма да бъде и възрастен.
  21. Отчаянието е наркотик. То приспива ума, прави го безразличен.
  22. На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.
  23. Не виждам в бедността нищо привлекателно или поучително.
  24. Не обичам слоновете. Толкова са силни, а толкова послушни...
  25. Няма нищо по-лесно от това да описваш спомени, които отдавна са ти излетели от главата.
  26. Щастието е уморено страдание.
  27. Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко.
  28. Аз съм в мир с Господ. Конфликтът ми е с човека.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини