Какви храни предотвратяват образуването на тромби

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Заради ваксинацията срещу коронавируса, както и срещу последствията от самото заболяване, голяма част от хората започнаха да приемат различни медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като стана ясно, че образуването на съриреците в кръвта е един от големите проблеми. Има обаче по-безопасни начини от приемането на специални медикаменти, които могат да разреждат кръвта и това е правилния начин на хранене.

Специалистите потвърждават, че „гъстата кръв” не е отделно заболяване, а процес, който оказва сериозно нарушение в организма. Гъстата кръв е опасна по много причини. Тя забавя снабдяването на органите и мускулите с кислород, от което страда сърдечно-съдовата система, бъбреците и др.

Според специалистите няколко фактори, сред които неправилното хранене и липсата на витамини са сред  причините за подобни състояния.  Прекомерната употреба на алкохол и цигари, недостатъчния прием на вода, наднорменото тегло, някои лекарства, повишената съсирваемост на кръвта могат да бъдат причина за това състояние.

Някои лекари съветват за профилактика да използвате ежедневно аспирин, но пък той може да доведе до риск от кръвотечения, особено в стомашно-чревния тракт, а и самолечението не е опция. Най-добре е да внесете промени в менюто си.

На първо място, трябва да употребявате достатъчно вода – до 2 литра. Това е важно, при това ако имате наднормено тегло, то приемът на течности трябва да е до 3 литра. Плюс витамини, съдържащи магнезий, калций, желязо, витамин С.

В менюто ви задължително трябва да има мазна риба. Ако нямате възможност, използвайте ленено масло. Морското зеле също е полезно във всяко време на годината – в него има много йод.

Старайте се да включите в менюто си зеленчуци: червено и бяло зеле, броколи, домати, зелени подправки, чесън, черен пипер, джинджифил. Добре е да употребявате и напитки от джинджифил. Тя се приготвя от 1 ч.л. рендосан джинджифил, който се залива с чаша гореща вода. Накиснете и употребявайте преди хранене. Не отбягвайте и подправки като червен пипер, канела, къри на прах.

Полезни за разреждане на кръвта са и плодовете: малини, ягоди, ананас, грозде. Нямате възможност да си ги купите? Тогава ги заменете със сок. Ако имате проблем със сгъстяването на кръвта, то старайте се употребявате на ден поне 30 г ядки.

Не е задължително да ядете всички тези продукти ежедневно, достатъчно е да въведете в менюто си дори един от тях. Тоест: днес хапнете ядки, а утре можете да си приготвите риба със зеленчуци.

Източник: Агрозона

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини