Билки повишават антиоксидантния капацитет на бирата

Билки повишават антиоксидантния капацитет на бирата

Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това посочва изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Резултатите от изследването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Настоящото проучване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на пивата, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 процента спрямо контрoлните пива, приготвени само от малц и хмел. Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40%) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. Слабо се намалява горчивината на готовото пиво, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация на пивната мъст, подобрено усвояване на α-аминния азот в нея и повишени антимикробни свойства.

Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

„Полученото пиво с добавяне на мента и маточина, освен че е с висок антиоксидантен капацитет, е светло, бистро, с чист вкус, силен аромат и с добри органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и да разширяваме сътрудничеството между бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от  ИКХТ и УХТ. Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на пивоварния сектор е много важна активната изследователска дейност и разработените от нас над 45 пивоварни технологии, проектите върху основните пивоварни суровини, десетките научни изследвания и публикации за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория „Технология на напитките“ в ИКХТ допринасят за развитието на приложната наука и подпомагат предприятията от хранителната индустрия.“, споделя проф. Маринова.

Още нови научни проучвания върху качествата на пивото се очакват и през настоящата година. Съюзът на пивоварите ще продължи да си партнира с научната общност, както в рамките на Националната бирена академия, така и с участия в национални и европейски научни форуми. Нов фокус за всички ще бъдат устойчивите екологични решения на кръговата икономика и иновативните практики на пивоварната индустрия в България.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини