Планински спасители от Кюстендил помогнаха на бедстващ турист в Осогово

Снимки: ПСС-Кюстендил
Снимки: ПСС-Кюстендил
Планински спасители от Кюстендил помогнаха на туристи, закъсал в Осогово.
 
Инцидентът е станал вчера, когато по обяд 32-годишен мъж излязъл да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качил се на връх „Човека” и от там се спуснал към „Лева река”. В един момент мъглата станала изключително гъста и мъжът изгубил ориентация за местоположението си. Шейната заседнала в преспа и той решил да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа.
 
Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.
 
Веднааг е организирана спасителна акция с участието на 11 спасители от Кюстендил. До пострадалия достигнали три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група извела бедстващия турист до заслон "Превала". От там го поела втората група, която го евакуирала до хижа Осогово, където го предали на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен.
 
Пострадалият е имал добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на спасителите го отървали от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.
 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини