Преподавател от ЮЗУ създаде първата „Океанска приказка” с достоверни научни факти

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

Главен асистент доктор Владимир Н. Караджов от Катедрата по география, екология и опазване на околната среда към Югозападния университет „Неофит Рилски“ издаде географски роман с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. „Океанска приказка“ е първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите.

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. Само за седмица „Океанска приказка“ успя да се нареди сред най-продаваните книги в класацията на водеща верига книжарници в страната.

Романът на д-р Караджов проследява историята за откриването, разпространяването и важността на ванилията с помощта на историческа и ботаническа фактология, слепена с художествена нишка. Знанията на читателите в различни области ще се обогатят значително, защото в книгата има повече от 100 обяснителни бележки под черта. Освен това, действията се развиват така динамично, че човек зачете ли една страница, иска да разбере какво се случва по-нататък.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест. С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.

Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така – цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.

„Океанска приказка“ е обогатена и с малко философия за живота, почерпена от древни източници. Книгата е богата и на илюстрации, дело на Биляна Караджова.

Географският роман на д-р Караджов ще ви остави с едно неповторимо усещане за разкрита тайна история, която е събрала и древните митове в себе си, за да бъде най-изчерпателния източник за цялата история на ванилията.

Екипът, работил над книгата е: гл. ас. д-р Владимир Н. Караджов – автор, доц. д-р Лидия Сакелариева – научен консултант, проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски – редактор.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини