Ангел Кунчев: Държавата да осигури на всеки шанс да се ваксинира

Ангел Кунчев, снимка: МС
Ангел Кунчев, снимка: МС

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно, това заяви тази сутрин по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза Кунчев. Според него разликата идва от това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап. Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини. Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, допълни Кунчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини