Николай Хайтов: Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш!

Николай Хайтов: Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш!

Той е онзи мъдър разказвач, чийто истории се помнят дълго. Да, иде реч за големия български писател, драматург и публицист Николай Хайтов. Роден е на днешната дата преди 101 години – през 1919 година, в село Яврово. Завършва прогимназия в родното си село. Работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край село Крумово. През 1938 г. завършва гимназия в Асеновград, а по-късно и Лесовъдния отдел на Агрономическия факултет в Софийския университет през 1943 г. От есента на 1944 г. е войник в Пловдив.

През 1946 г. постъпва на работа в родопските гори най-напред като участъков горски в Персенкското горско стопанство. След това работи в различни населени места. Инженер-лесовъд е в Радуилския участък в горско стопанство „Боровец“, Самоковско от 1951 г. Осъден на 8 години строг тъмничен затвор и уволнен дисциплинарно от Министерството на горите, без право да работи по специалността си заради незаконни доходи, според публикация във в. „Работническо дело“. По-късно присъдата е отменена, но 2 години е безработен. Търси препитание с писане на очерци.

Първият му очерк е публикуван през 1954 г. Следва предложение за сътрудничество в списанието, където печата свой разказ („Случай без прецедент“) и нов очерк. Пише очерци за вестник „Работническо дело“, „Кооперативно село“ и др. Очерците, които печата, издава в първата си книга „Съперници“ през 1957 г.

През 1967 г. излизат знаменитите му „Диви разкази”. Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езика. През 1989 г. излизат „Избрни произведения” в 3 тома. Хайтов пише над 10 пиеси, 800 статии и рецензии. Общият тираж на книгите на Хайтов, които са издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра. Умира на 82-годишна възраст 30 юни 2002 година.

Ето някои мисли на Хайтов и цитати от негови творби:

"Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!" - "Сватба"

"Викаш ти защо не взимам от твоите цигари... Пò си ми е сладко цигарото - да си го свия сам... Да го лизна, душица да му сложа... Защото всяка работа е тъй: душица ако ѝ не туриш - не слади!" - из "Диви разкази"

"Прасето си е прасе: то не мисли какво да посее, а какво да изяде" - из "Диви разкази"

"Има ли майсторлък, парите сами ще дойдат" - из "Диви разкази"

"Предлагам да се организира един курс в салона на читалището за квалификация на мъжете... Ще докараме коча да видят обноски..." - из "Диви разкази"

"В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!" - из "Мъжки времена"

"Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно" - из "Сватба"

"Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш" - из "Мъжки времена"

"Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети".

"Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние".

"Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма".

"Главата ми да отсекат, пак ще викам: Да живее България"!

"Изтървем ли България, изтървали сме всичко".

Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна" – из интервю от 1993 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини