Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция за ситуацията в Либия и бежанския поток.

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция за ситуацията в Либия и бежанския поток.

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия.

Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове - „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли - Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини