Марката „НП „Рила” – некадърността е гарантирана

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

След като НП „Рила” „взриви” първо социалните мрежи, а след това – цялата държава, с качените до Седемте рилски езера тежки багери, последваха реакции от всички страни. Премиерът Бойко Борисов нареди да се спре работата, а вчера екоминистърът Емил Димитров се качи в Рила планина и стопира всякакви дейности по проекта. Лавината от коментари не секва вече трети ден. Публикуваме без редакторска намеса гледната точка на Христо Апостолов от Дупница, който даде разрешението си. Той коментира 4-годишната сага с построяването на база за планинските спасители. И не спестява тежките думи към ръководството на НП „Рила”...

4 години бездействие, некадърност, апатия. 4 години глупост и идиотщина, които можеха да костват живота на десетки туристи, решили да посетят едно от райските кътчета в света - Седемте рилски езера. Точно толкова време отне да бъде "натиснато" безгръбначното ръководство на Национален Парк "Рила" да проведе процедура по избор на изпълнител, който да изгради така нужната база в района, както за парковата охрана, но най-вече за планинските спасители. Държавата на два пъти отпуска средства, но на два пъти шефът на НП "Рила" Кр.А. (не бих искал да си мърся страницата с изписването на цялото му име) показа, че хич не го е еня за случващото се горе - за туристите, за езерата, за природата. Наложи се дори Правителството да отпусне допълнителна сума от 150 хил. лв., за да започне изграждането на базата, защото отпуснатите втория път преди 3 години средства резонно сега нямаше да стигнат. И това са пари на данъкоплатеца, които нямаше да се похарчат, ако някой удобно настанил се в кабинета си в Благоевград директор си бе мръднал поне малко пръста. Да не говорим, че парите на практика бяха изгубени.

Но с Джулай Морнинг изгря слънцето и на Седемте езера. Слънце, макар и в облачна обстановка заради некадърниците от НП "Рила", които позволиха багери да разорат и съсипят пътеките в рая.

От вчера има избран изпълнител, който има 6 месеца срок да изгради базата. Базата, която не е само една къщичка с едни стаички за едни хора, а нещо много по-важно. Базата, която ще върне нечий изгубен син при майка си или баща отново да прегърне детето си. База, която ще даде възможност на "ангелите от планината" да реагират не с 2 или 3 часа закъснение, а веднага. Защото в планината не часовете, а минутите са важни. За едни 130 квадрата къщичка, бе.

Майка му стара...

Немалко от планинските спасители в Дупница, които се гордея, че познавам, преди 3 години реагираха с "този сън сме го сънували, такава база няма да има. Ще я караме, както досега". Бяха изгубили надежда, липсваше им вяра. Бяха се примирили, че ще продължат доброволно да носят тежкото оборудване като хамали по върховете в диренето на бедстващи, да губят ценна енергия... Но не измрънкаха нито веднъж, защото спасяването им е в сърцето, да върнат син на майка си им е призвание. Всъщност, ако трябва да съм честен, не вярват изцяло и сега. И има защо. Когато отсреща е НП "Рила", единственото сигурно е, че ще качат багер и ще направят и невъзможното да съсипят хубавото.

Това ме провокира да започна кампания с всякакви средства, за да се реализира този проект. Всички възможни колеги от медиите, с които имах контакт, се включиха в "тормоза" срещу безгръбначното ръководство на НП "Рила". Няма да ги изброявам, за да не пропусна някой. Депутати, зам.-министри, министри, кметове...всеки се включи да съдейства в процедурата. Дори се стигна дотам, че през миналата година Председателят на ОбС в Сапарева баня и кметът да викат служители извън работно време да работят до след полунощ, за да не забавят и с ден процедурата. Не бих искал да изпадам в подробности и конкретика за още по-фрапантните моменти, на които се нагледах с марка "НП "Рила" - некадърността е гарантирана". Но видях друго - с изключение на Кр.А. - нямаше институция, нямаше човек, който да не бе ангажиран и да не реагираше веднага. Защото оценяваше нуждата, разбираше нуждата, правеше го заради спасителите, правеше го с ясното съзнание, че ще помогне за спасяване на човешки живот.

Да, бях го приел като лична кауза и се гордея, че се стигна до тук.

Затова използвам възможността да благодаря на всеки един, който повярва, че трябва да се включи в това дело, че можем заедно да преборим некадърността, глупостта, безумието и свинщината (да ме извинят грухтящите животинки). На края сме! Още малко остана.

И да...техника сега ще се наложи да се качи, но далеч от багера-убиец на НП "Рила", далеч от Седемте рилски сълзи.

И един добронамерен и най-чистосърдечен съвет за предстоящата първа копка към Кр.А. и компания. Елате (ако е хубаво времето, разбира се, за да не си изцапате обувчиците и костюмчетата), дръжте свещичката в ръце, сведете глави и просто замълчете. Защото базата ще бъде изградена не заради вас, а ВЪПРЕКИ ВАС.

*Заглавието е от текста на Христо Апостолов

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини