Център в Благоевград успешно помага на деца с аутизъм

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Повече от 20 деца са получили подкрепа и са отбелязали осезаем напредък за една година, откакто работи дневният център за работа с деца и младежи от аутистичния спектър „Тацитус“ в Благоевград. Те са на възраст от 2 до 8 години и ежедневно се обучават и получават нужната терапия в центъра. 

„Щастлива съм, когато виждаме реалните резултати от работата с децата. При всеки напредъкът е различен, но всички имат подобрение – някои могат вече да общуват, други да се справят самостоятелно.“,  споделя Мина Енева, създател на Сдружение „Тацитус“, психолог и майка на дете с аутизъм.  Първият център „Тацитус“ е основан в София и успешно работи с деца вече 15 години.

Центърът е създаден специално за деца от аутистичния спектър, деца със сензорни нарушения и такива с проблеми в експресивната реч. В него работи екип от висококвалифицирани специалисти по приложно поведенчески анализ и ерготерапия. Целта е да се помогне на родителите на деца с аутизъм и специални образователни потребности да намерят професионална грижа, подкрепа и консултация.

Специалистите в центъра са преминали специална подготовка за работа с най-съвременните и разнообразни методи на терапия при деца с аутизъм. Всички те работят с професионализъм, усърдност и много енергия, за да помогнат на децата с разстройства от аутистичния спектър да развият потенциала си в атмосфера на уют, разбиране и позитивно отношение. В Благоавград това е единственият център за работа с деца с аутизъм, в който се работи по тези методи на терапия.

Екипът провежда групови и самостоятелни занимания под супервизия за придобиване на базови умения, необходими за развитието на децата, с цел по-лесна интеграция в обществото. В центъра децата се учат на самостоятелност, на комуникация, която помага да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин. Те са подкрепяни да подобряват познавателните, когнитивни, емоционални и двигателни способности, за да разбират света.

Различните възрастови групи и състоянието на всяко дете предполагат терапевтичната работа след направената им индувидуална оценка да протича в програми, които следват нуждите и потребностите им.

В Дневен център за работа с деца и младежи от аутистичния спектър „Тацитус“ – Благоевград се предлагат приложно поведенчески анализ и ерготерапия.

Специалистите от център първо правят първична оценка на състоянието и нивото на детето, изготвят индивидуална програма, провеждат индивидуални или групови сесии, както и обучения на родители​​.

Центърът посреща гостите си всеки делничен ден от 9 до 17:00 часа. Център „Тацитус” има и в София, където успешно работи с деца вече 15 години.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини