Леонардо да Винчи: Този, който не цени живота, не го заслужава!

Леонардо да Винчи: Този, който не цени живота, не го заслужава!

Леонардо да Винчи е не само гениален художник и скулптор, творил през 15-и и 16-и век. Огромният му талант се проявява в различни области. Италианският маестро, роден на днешната дата през 1452 година, дава своя принос за развитието и на анатомията, астрономията и инженерството. Той така и не оставя прекалено голям брой картини - едва около 12 творби се смятат за негово дело. Затова пък негово наследство са огромен брой скици, анатомични изследвания, огледално обърнати текстове и строителни планове, проекти за танкове, летателни уреди и дори за един леководолазен костюм. Създал е проекти за мостове и е начертал цял градоустройствен план. Повечето от неговите идеи обаче остават на хартия.

Въпреки че произхожда от най-обикновено семейство, животът му преминава сред най-влиятелните мъже на италианския Ренесанс. Леонардо е гледал на науката и изкуството като на едно цяло. Той е разглеждал и целия свят в неговото единство. Бил е изпълнен с любопитство, искал е да разгадае тайните на света, а в изкуството си е втъкавал и елементи от своите природонаучни познания. Още като дете Леонардо често сядал с лист и молив пред вратата, наблюдавал облаците и си записвал впечатления от видяното. Като пълнолетен младеж тайно сецирал трупове, за да опознае по-добре тайните на човешкото тяло, мускулите, ставите и пропорциите. Леонардо да Винчи успява да влезе във висшето общество и да стане член на известната флорентинска гилдия на художниците. През този период рисува различни портрети и образи на мадони, някои от които преработва по няколко пъти. Най-известната му картина, която в продължение на години носел винаги със себе си, където и да отиде, е световноизвестният му шедьовър „Мона Лиза”, която е изложена в парижкия Лувър. Другата му известна картина е „Тайната вечеря”. Великият италианец напуска този свят на 2 май 1519 година.

Ето негови мисли за живота и знанието:

Този, който не цени живота, не го заслужава.

Този, който иска да забогатее за един ден, ще бъде обесен в рамките на една година.

Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добра реколта. Корените на учението са горчиви, но плодовете – сладки.

Впечатлен съм от важността на действието. Знаенето не е достатъчно; трябва да прилагаме. Готовността не е достатъчна; трябва да го направим.

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите – а в действителност лъжат повече себе си.

Заблуждава ни ослепяващо невежество. О! Окаяни смъртни, отворете очите си!

Ученето никога не изтощава ума.

Винаги ще се намерят очи и уши, отворени за чуждите тайни.

Всеки живот, добре прекаран, е дълъг живот.

Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.

Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му.

Природата никога не нарушава законите си.

Науката е пълководецът, а практиката са войниците.

Славата е в ръцете на труда.

Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат, като им се покаже; такива, които не виждат.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини