Напрежение в земеделието: Няколко бранша искат среща с премиера

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

В селското стопанство са натрупани редица проблеми и решаването им не търпи отлагане. Те трябва да бъдат разгледани спешно на най-високо равнище на среща с премиера, смятат пет национални браншови организации в сектора и десет областни консултативни съвета по плодове, зеленчуци и картофи.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов браншовиците сигнализират, че вместо да се решават реалните проблеми, е създадено напрежение по оста земеделски производители - търговски вериги. Ситуацията е особено напрегната в условията на извънредно положение в страната срещу разпространението на коронавируса.

От сектора изтъкват затрудненията в отглеждането на българска селскостопанска продукция, а отстраняването на ресорния зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов допълнително е усложнило ситуацията.

Както е известно, именно браншът предложи миналата пролет Маринов за зам.-министър, като човек, който познава проблемите в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Биопроизводство".

Ето пълния текст на писмото на браншовите организации до премиера Бойко Борисов:


Във връзка със създаденото напрежение между производителите и търговските вериги, освобождаването на г-н Чавдар Маринов от поста зам.-министър на МЗХГ с ресор зеленчуци и плодове, както и отклоняване на вниманието от основните ни проблеми, а именно: 

  • Недостатъчното производство и невъзможността да обезпечаваме българския потребител с български плодове, зеленчуци и картофи.
  • Неправомерното разходване на огромен финансов ресурс - над 7 милиарда лева за 14 години, с краен резултат изключителен дисбаланс в земеделието ни. 

Ви молим за лична среща, на която да обсъдим  проблемите и да набележим мерки за разрешаването им.

Искането за среща с премиера по проблемите на сектора е подкрепено от Националната асоциация на картофопроизводителите, Българската асоциация на организациите на производителите,   Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията Български Пипер, Националното обединение на младите фермери в България и областни консултативни съвети по плодове, зеленчуци и картофи в областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Плевен, Видин, Монтана и Ямбол.

Източник: agri.bg
                 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини