Банско е столица на екстремното кино

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Стартът на XIX-ия Международен фестивал на планинарското и екстремно кино „Банско Филм Фест” бе даден вчера в Народно читалище „Никола Вапцаров”. Кметът на общината - Иван Кадев, откри поредното издание и пожела успех на организаторите, които са селектирали впечатляващи заглавия и спиращи дъха филмови кадри. „Вярвам, че ще продължите да работите за утвърждаването му като най-мащабния филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения не само в България, но и в Европа, а защо не и с по-сериозни заявки”, каза кметът.

Тази година „Банско Филм Фест” ще продължи до 24 ноември. В програмата на фестивала са включени 100 филма от 35 държави. В съпътстващата програма има изложби, демонстрации и специални акценти.

Ден преди официалното откриване започна специалната програма за деца – „Банско Филм Фест KIDS”.

Събитието ще осигури среща на зрителите с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. Програмата на фестивала включва 15 мотивационни презентации и работилни от чуждестранни и български гости.

Входът за публиката е свободен. Зрителите ще имат едно уникално изживяване в неповторим формат - катерене, алпинизъм, ски, парапланеризъм, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф, култура на планинарските народи и др.

Президент на международното жури е режисьорката, алпинистка и пътешественичка Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалистка в заснемането на продукции в екстремни условия от Африка до Хималаите. Премиера за България ще бъде и филмът й “Walking Under Water” за морските номади в Борнео.
Сред звездите на „Банско Филм Фест” ще са  Кшищоф Виелицки (Полша) - легендарният полски алпинист е автор на първото зимно изкачване на Еверест и петият човек в света, изкачил всички осемхилядници, Алекс Чикон (Испания) – един от най-добрите актуални алпинисти, специалист в зимните изкачвания на осемхилядници, негов проект е да стане първият човек, изкачил всички осемхилядници през зимата,
Алесандро Гоня (Италия) – един от най-големите италиански алпинисти, автор на над 300 премиери в Алпите, през 70-те години участва в няколко емблематични експедиции в Хималаите, писател и автор на над 60 книги,
Ерве Бармас (Италия) – алпинист, преодолява соло през зимата четирите ръба на върх Матерхорн, катери в чист алпийски стил, свободно и без кислород; автор на множество премиерни изкачвания.

Компания ще им правят Патрис Франчеси (Франция) – мореплавател, пилот, философ и писател, печели най-важната награда във френската литература „Prix Goncourt“ за кратък разказ, първият човек, който прави околсветска обиколка с моторен делтапланер, Симон Гетл (Италия) – big-wall катерач, алпинист, носител на наградата „Алпинист на годината на Италия“ 2016г., автор на множество първи изкачвания, свръзка на Томас Хубер,
Анселм Бо (Франция) – пионер на екстремни ски във Франция, обучава планински водачи във Франция, Боливия и Непал, автор на няколко книги за екстремни ски и участник в екстремни филми,
Франк Васюр (Франция) – световноизявен пещерен водолаз, инструктор – треньор по гмуркане в пещери при – Международната агенция по техническо гмуркане (TDI), гмуркане с аквалаг със затворен цикъл, газови смески и гмуркане в мини, участник в проучвания в България, Испания, Словения, Северна Македония, Турция, Франция, Хърватска и др., фотограф, автор на филми, учебници, книги и над 400 публикации, както и Матиас Хаунхолдер (Австрия) - член на Международното жури, екстремен скиор, продуцент на едни от на-добрите фрийрайд филми, носител на международни филмови награди.

10 фотографски изложби ще бъдат организирани на тема планини и природа. Премиера на филма „Manaslu” на австрийския режисьор Гералд Салмина с участието на легендарния алпинист Ханс Камерландер, прожекция на носителя на оскар за документален филм „Free Solo“ и още много филмови приключения, както и филмова панорама, посветена на Йежи Кукучка, ще видят зрителите. Тази година специален фокус на фестивала е водата в панела „Destination: Water” - филмова програма, специален гост мореплавателя Патрис Франчеси (Франция), лекции и др. Срещи и презентации на алпиниста Николай Петков, Георги Георгиев – Черния, пещерняка Алексей Жалов и пътешественика Петър Ванев.

Семинари, работилници и лекции от “Планинарската академия”, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици” и отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм: 90 години организиран алпинизъм в България, 90 години организирано пещерно дело в България, 75 години от първото изкачване на Северната стена на Вихрен, 35 години от първата българска експедиция на Еверест, 55 години от първото изкачване от българи на Безенгийската стена, 30 години от българската експедиция на Анапурна, 30 години от гибелта на Йежи Кукуча, 65 години от първото изкачване на К2, 10 години от изкачването на Иван Кожухаров на Монблан, са част от атрактивното събитие.

Детската и младежката приключенска програма включва над 350 деца от 1 до 12 клас и в предучилищна възраст.
Организатори на събитието са Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини