Невероятен успех на фестивала „Фолклорна магия” в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Днес завърши един от най-престижните фестивали за народно творчество - "Фолклорна магия", който се проведе от петък до неделя в Банско. Тази година се изявиха над 300 танцови ансамбли, фолклорни и самодейни състави от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.

На двете сцени в градския парк пяха и танцуваха пазители на българското народно творчество - самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Само за две години организаторите - община Банско, Фен Фолк ТВ, с подкрепата на националния център на ЮНЕСКО - София, успяха да превърнат фестивала в един от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Икономов и от директора на фестивала Виктор Касъмов.

В първия ден се представиха самодейци от Банско и региона. Те участваха и в четирите категории - пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи. Победителите, между които и представители на Сърбия, имаха възможност да се изявят със своите изпълнения и във вечерния концерт, редом до големите и доказани имена на българския фолклор.

Вечерната концертна програма бе съчетание от автентичен и модерен фолклор. Пред хилядите банскалии и гости на града своя музикален поздрав направиха МФГ „Годлевски Великден“ и даровитата Ана-Мария.

Неповторимата Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, вдигна на крака всички зрители и изпълнители, които извиха дълги и кръшни хора.

С представители на българския фолклор от всяко кътче на България премина вторият ден на фестивала с участието на изпълнители от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и много други населени места. Освен завладяващи изпълнения в духа на българските непреходни традиции те се бяха постарали и с автентично за региона си облекло.

Вечерният концерт за втори пореден ден събра хиляди любители на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под изпълненията на Стоян Петков, МФГ „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова, заедно с танцьорите от „Майсторите на танца.

Точно в 12,00 часа днес банскалии върнаха събитията 107 години назад. С носии на повече от век и автентични оръжия хайдутите слязоха от гората, за да възвестят свободата на Банско. Те стреляха във въздуха със старинните си оръжия, докато целият град разбере колко е важна Свободата. Мъже, жени, майки, бащи, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско робство – свобода и мир.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини