Кауза за възстановяване на храм от 19-и век обедини Гърмен

Снимки: Иван Кременлиев
Снимки: Иван Кременлиев

Хората в село Гърмен се обединиха около каузата да спасят от разрухата и да възстановят старата си църква „Свети Георги“. Възрожденският храм е построен през далечната 1898 година и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария. Някои от иконостасните икони са още от 1836 година – наследство от предходния по-малък храм.

Храмът обаче е затворен през 2003 година, когато за последно там е отслужена литургия на Великден. Причината за това е падналият покрив на светата обител заради дъждовете. „Сега ходим в новата църква „Света Анна”. Но нашата мечта е да възкресим стария храм. Работим доброволно, събираме дарения. Който може, помага. Радостното е, че много хора се отзовават”, твърди Иван Кременлиев от Гърмен.

Кутии за дарения са поставени на различни места в населеното място. В края на миналия месец общинският съвет отпусна 2000 лева за ремонта на 121-годишната църква. Дейността по възстановяването на светата обител се прави с благословията на Неврокопския митрополит Серафим, който преди два дни дошъл на място, за да види как върви работата. Местните хора вярват, че с общи усилия ще успеят да възкресят храма и отново църквата ще бъде действаща, а те ще палят свещи в нея и ще се молят за здраве и благоденствие.

Банкова сметка:

Банка ДСК

IBAN: BG30STSA93000026124366

BIC: STSABGSF

Храм „Свети Георги”-Гърмен-старото село 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини