Уникален празник събра стотици гости на Гергьовден в Добринище

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Уникалният празник навръх Гергьовден в град Добринище за поредна година събра заедно стотици жители и гости. Характерното за него е, че участниците са облечени в красиви народни носии. Още в ранни зори започнаха тържествата с ритуала "Топене на китки" - един стародавен обичай, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие, който хората на града възродиха. Малки и големи, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат как всяка махала в града пресъздава този ритуал.

Пред граждани и гости оживяха стотици народни носии, извадени от бабините ракли и пренесени през времето, за да го има българското.
Да сподели магията на празника тук бе и кметът на община Банско - Георги Икономов, който празнува своя имен ден. Той също бе издокаран в народна носия, както и кметът на Добринище – Китан Галчев.

Георги Икономов поздрави хората, като не пропусна да отбележи, че истинският празник за него е да бъде сред празнуващите хора, които предават родовата памет на поколенията по един красив и неповторим начин. След това на площада в Добринище се извиха огромни народни хора, на които се хванаха и двамата кметове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини