Отмениха по-високия данък за имоти в курортите

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Парламентът отмени по-високия местен данък за жилищни имоти в курорти, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти. Това стана с гласуваните на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от ГЕРБ.

Промените идват след решение на Конституционния съд, с което бе обявена за противоконституционна разпоредба на закона, която предвиждаше по-висок размер на данъка за жилищни имоти, разположени на територията на населени места, включени в списъка на курортите в България. 

Сега данъчно задължените лица ще дължат за 2019 г. за всички недвижими имоти данък в еднакъв размер, според ставките на самата община. Лицата, които вече са платили данъка си за тази година, за да ползват отстъпка от 5%, ще бъдат уведомени от общините за промените. Те ще имат възможност да получат надвнесените суми обратно или да им бъдат прихванати от следващи плащания. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини