Япония отново дава държавни стипендии за българи

Снимка: bg.emb-japan.go.jp
Снимка: bg.emb-japan.go.jp

Япония отново обявява държавни стипендии за българи, съобщиха от културния отдел на Посолството на Япония.

От 1992 г. насам дипломатическата мисия у нас всяка година провежда изпити за едногодишна езикова специализация по японски език и култура за български студенти-японисти. Наред с това, със съдействието на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" от 1991 г. и от 1995 г. ежегодно се провеждат изпити съответно за следдипломна специализация в японски университет и за пълен курс на обучение във висше учебно заведение в Япония, се посочва на сайта на Посолството на Япония у нас.

Няколко са програмите, по които могат да се обучават младежите от България - за специализанти, за бакалаври, за финансиране на чуждестранни студенти, както и стипендии по японски език икултура.

Специализантите, които заминават в Япония след завършване на висшето си образование в България, в продължение на 1 година и половина до 2 години, разработват избрана от тях тема в японски университет. Мнозина от тях продължават обучението си като докторанти и често след завършването си биват назначени като преподаватели в японски университети или започват работа в местни фирми и компании.

Българите, които заминават в Япония след завършване на гимназиалното си образование или като студенти от първи или втори курс преминават едногодишен курс на обучение по японски език, след което постъпват в японски университет за 4-годишен период (за студентите от специалностите медицина, фармация и ветеринарна медицина този период е 6 години). Дипломират се като бакалаври.

Чуждестранните студенти в Япония са освободени от учебни такси, като наред с това правителството на Япония поема изцяло пътните им разходи до Япония и обратно, като наред с това им изплаща ежемесечна стипендия (напр. за студентите бакалаври тя е в размер на 117 хил. японски йени). България е на едно от първите места в Европа по брой на студенти, заминали на обучение в Япония.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини