Голямо признание за доброволците в община Сатовча

Снимка: Община Сатовча, архив
Снимка: Община Сатовча, архив

Доброволно формирование-Сатовча спечели първо място в конкурса „Доброволни пожарникари и спасители, организиран от Националната асоциация на доброволците в Република България. Отрядът, първи по рода си в страната ни, спечели в категорията „Награда на публиката” след оспорвана надпревара и гласуване във фейсбук. Доброволците са в помощ на местното население в община Сатовча още от 2002-2003 година. Отрядът бе създаден по идея на общинския кмет д-р Арбен Мименов, тъй като професионалното звено огнеборци в Гоце Делчев е на 35 километра от общинския център Сатовча. Целта е доброволците да реагират до пристигането на пожарникарите.

Пътят Гоце Делчев-Сатовча е пресечен, стръмен и изпълнен от завои и неравности, които забавят движението на колите със специално предназначение. А и службата в Гоце Делчев е единствена за региона, обслужва четири общини - Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

Доброволното формирование има свои подразделения в три селища – Кочан, Вълкосел и Слащен. В много случаи доброволците успяват сами да потушат огнената стихия. От своето съддаване са излизали над 1270 пъти не само за гасене на пожари, но и за оказване на помощ при катастрофи, както за преодоляването на последствия от природни бедствия в региона. Само от началото на тази година са загасили сами 10 пожара.

Доброволците са длъжни при възникнал пожар да уведомят съответните служби и да предприемат незабавни действия по обезопасяването на терена и евакуирането на лицата от мястото на инцидента, ако това се налага. После трябва да започнат да гасят огъня до пристигането на специализиран екип от огнеборци. „Поздравления за целия екип на Доброволно формирование-Сатовча. Бъдете здрави и продължавайте да сте добрия пример за подрастващото поколение”, с тези думи кметът д-р Арбен Мименов поздрави за успеха местните доброволци.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини