Училище на 158 години затваря врати в село Добърско

Село Добърско, снимка: Община Разлог, архив
Село Добърско, снимка: Община Разлог, архив

Тъжно, но факт. Начално училище „Свети Кимент Охридски” в разложкото село Добърско затваря врати след края на тази учебна година. Причината е демографската криза и липсата на деца. Учебното заведение е наследник на българското килийно училище, основано в далечната 1861 година в селището. Хиляди ученици са получили образование в школото. Сега тук се обучават последните 13 деца, които са в слети паралелки. „Няма как да има училище, когато няма деца. За следващата година нямаме нито един първокласник. Много е тъжно, защото през последните години, с подкрепата на Регионалното управление по образование и община Разлог, успявахме да осигурим добро образование на нашите ученици. Училището ще остане само скъп спомен за всички нас”, коментира директорът на училището – Магделина Рускова.

От учебната 2019/2020 година децата от село Добърско ще пътуват до съседното село Горно Драглище, където ще учат в Основно училище „Неофит Рилски”. Преобразуването чрез сливането на двете училища ще се гласува утре на сесията на общинския съвет в Разлог.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини