Кмет иска да възкреси църква от 19-и век в Стара Кресна

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Навръх Благовещение кметът на община Кресна Николай Георгиев стартира кампания за възстановяването на старата църква „Свети Архангел Михаил” край село Стара Кресна.

"Църквата е горд символ на нашата многовековна история и заслужава по-добра съдба от забвението и разрухата, на която го обрича времето. „Подкрепете ни! Дайте вашата лепта, за да възстановим тази светиня! Стартирайте днес подобни инициативи и във вашите общини и съграждайте духа български, за да пребъде във вековете нашата България. Дълбок поклон към всички бъдещи дарители и спомоществователи на нашето добро дело”, призова кметът.  

Светата обител е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. В 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Църквата е опожарена в 1878 година при погрома на Кресненско-Разложкото и е възстановена през 1881 година. Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници.

След войната близо до нея е построен малък параклис, който служи за храм и днес, а вековната църква е в руини. През юни 2006 година тогавашният Нерокопски митрополит Натанаил дарява първата вноска от 2000 лева по сметката на църковното настоятелство на Стара Кресна за укрепване на църквата.

Дарителска сметка на община Кресна: 

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК-КЛОН БЛАГОЕВГРАД 
BIG  IABGBGSF 
IBAN BG08 IABG 7458 8401 2427 00 

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ 445100 
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ ОТ ЧУЖБИНА 445200 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Важно уточнение
    Молим всички, които искат да подкрепят инициативата изрично да отбелязавт в основание: За възстановяване на храм \"Свети Архангел Михаил\" край с.Стара Кресна
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини