С всенародно веселие и изложба на оръжия освещават нов храм в Тросково

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Голям празник ще е тази събота на поляната край село Тросково, където е изградена новата църква „Света Петка”. Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим ще освети храма. Църквата се гради десет години. С много вяра и много дарения. Мястото е пропито с много история. Имало е древно светилище. Белезите в земята под храма показват белези още от царството на Иван Асен II. Предвижда се в храма да се водят и часове по вероучение. Камбанен звън ще отекне в събота по цялата шир край Тросково. Тържествената света литургия е от 09:30 часа.

На празника ще има изложба на оръжия, носии, възстановки. Община Симитли и Сдружение „Хайдути“ ще върнат присъстващите във времето на техните предци. Призивът на организаторите е е всеки да бъде в национална носия или елементи от нея, за да бъде автентична обстановката. За да се съхрани родовата памет, традициите, националната ни идентичност да се запазят утвърдилите се във времето състави. Да се приобщят повече млади хора.

Празникът ще е през целия ден. В богатата фолклорна програма ще се включат  мъжки, женски и детски певчески групи от община Симитли, Танцов състав „Кръшно хоро” към Народно читалище „Св. Климент Охридски”. Гости на празника ще бъдат  самодейните колективи от читалищата в Разлог, Белица и Баня. За доброто настроение на всички гости  ще се погрижи танцьорът Иван Чанков с неговия състав, а любимците на хората в общината от Оркестър „Идоли” ще свирят за празнуващите. Безплатен транспорт организира община Симитли. Автобусите ще тръгват от пазара в града в 09:00, 10:00 и 11:00  часа, както и от Крупник в 10:00 часа.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини