С тих преврат ДПС феодализира община Гърмен, почна политическа чистка

Снимка: Фактор. бг
Снимка: Фактор. бг

Истинска политическа война се разгаря между ГЕРБ и ДПС в община Гърмен, а ескалиралото напрежение бележи неофициалния старт на предстоящите догодина кметски избори.

Само преди дни общинското ръководство на ГЕРБ в общината официално оттегли Величка Цветкова като зам.-кмет на Гърмен и предупреди със специална декларация членовете и симпатизантите си, че оттегля политическата си подкрепа за кмета на общината Минка Капитанова.

Скандалът избухва неочаквано в края на юни тази година. На общинска сесия с декларация е обявено, че кметът на Гърмен Минка Капитанова, заедно с още 8 съветника - двама от „ Движение, просперитет и сигурност”, трима от „Алтернатива за община Гърмен” и трима от „ Движение – 21” на лявата Татяна Дончева преминават към към групата на ДПС, която става най-голяма и управляваща, а хората на ГЕРБ се оказват единствената опозиция. Превратът е съвсем неочакван, защото през 2015 година всички са спечелили изборите в общината с анти-ДПС пропаганда.

„Това беше удар под кръста, реално вотът на хората от общината е нагло подменен, всички се чувстват измамени. Радостта и надеждите, че сме се избавили от лошите практики и некомпетентно управление на ДПС са помрачени, а гласовете на хората са задкулисно продадени чрез действията на кмета и общинските съветници”, казва пред Faktor.bg Верхад Ислямов, който е лидер на ГЕРБ в община Гърмен. 

В продължение на 25 години след началото на демокрацията община Гърмен е превърната в бастион и феодално владение на ДПС чрез дългогодишния кмет Ахмед Башев, осветен и като агент на ДС. През септември 2013 година за кмет на Гърмен е избрана Минка Капитанова, след като Ахмед Башев става депутат от партията на Доган и посочва приемника си. Само две години по-късно обаче Минка иска сама да е капитан на общинския кораб и се обявява против ДПС, защото през есента на 2015 година Башев отново се кандидатира за кмет на общината, а конфликтът между двамата става публичен.

Капитанова вече се е еманципирала от Сараите и играе за кмет, но от името на инициативния комитет “ Движение, просперитет и сигурност”. Стига се до балотаж между нея и предишния й покровител Башев, а жителите на община Гърмен масово гласуват протестно срещу ДПС и връщането на Башев. Така за първи път от 1990 г. монополът на Сараите и Доган в района е разбит,  ДПС губи не само кметски пост, но успява да спечели едва 5 общински съветника.

„На балотажа единствено ние от ГЕРБ  подкрепихме Капитанова на 100 процента с над 2300 гласа, защото нашата война беше срещу ДПС и Башев. Формирахме ново мнозинство от 12 съветника без хора на Доган, с председател от ГЕРБ – Екатерина Татанова. Но почти веднага след изборите шефът на месния парламент стана обект на психически тормоз от Капитанова и нейни протежета, в резултат на което през 2017 г. Татанова се отказа, а ние не пожелахме повече председателското място.  Въпреки това продължихме да подкрепяме основните политики в общината, за да продължи изолирането на ДПС. Но Капитанова и играещите с нея общински съветници измамиха хората, които ясно декларираха с гласа си, че не искат модела на Доган. Сега общината отново се оказва техен заложник, след подло предателство на избирателите”, казва Верхад Ислямов. 

Настъплението на ДПС в района обаче не спира до тук. Капитанова и отборът съветници-ренегати, за да се докажат пред новите господари започват политически чистки и психически тормоз над инакомислещи жители от района. Капитанова си позволява дори да отправя публични заплахи срещу политическите си опоненти. Те не остават само на думи – през август съпругата на общинския лидер на ГЕРБ, която е медицинска сестра в детската ясла, е уволнена безпричинно и със смешни мотиви. Заповедта й я връчва лично кметът Минка Капитанова, като и казва ясно, че е уволнена „по политически причини”, а дори и съдът да я възстанови, докато тя е кмет на общината няма да я назначи отново.

Паралелно с това преформатираното политическо мнозинство в Общинския съвет продължава административните репресии към членове и симпатизанти на ГЕРБ. На 17 август на сесия на Общинския съвет е отменено предишно решение, с което се разрешава изготвяне на ПУП за къща за гости на Емилия Татанова, дъщеря на общински съветник от ГЕРБ. Преди това кметът Капитанова е отправила публична заплаха пред майката: “...ще гледате общината през крив макарон, забрави за ПУП-а на дъщеря ти....”.

„Целта на тези административни репресии е да се демонстрира пред жителите на Гъмен, че тук вече управлява ДПС и който не се съобразява с тях - ще бъде подложен на атаки. В хората се нагнетява отново усещане за страх и съобразяване със силните”, казва Верхад Ислямов.

Кметът Минка Капитанова в защита на новата си политическа визия прибягва и до пропагандни номера. На сесия на Общинския съвет обявява през август, че отпуснатите от Министерски съвет 600 хил. лв. за инфраструктурни проекти в община Гърмен са осигурени лично от ДПС и идват с тяхна благословия. Не закъсняват и резултатите – от тези 600 хил. лв. нито едно населено място с кмет на ГЕРБ - това са селата Марчево, Скребатно, Балдево и Хвостяне, не получава и стотинка. Това провокира общинската организация на ГЕРБ в общината да изпрати лично писмо до премиера и лидер на партията Бойко Борисов. 

„В София трябва да знаят, че средствата, които правителството осигурява, се използват от ДПС да сплотяват редиците си и да си правят политически пиар. В същото време получаваме упреци и атаки от опозицията в лицето на БСП, че осигуряваме средства за общините на ДПС, а нашите кметове не получават и стотинка. Как тогава да реализират политики, които са обещали на избирателите”, пита Ислямов.

Зад променените политически ориентации на кмета Минка Капитанова и част от общинските съветници в Гърмен ясно прозират апетити за позициониране на предстоящите местни избори през 2019 г. През мандата на Капитанова обаче община Гърмен съвсем не е цъфнала и вързала . Оказва се например, че по “Проекти на ЕС”  общината не е изготвила и защитила нито един стойностен проект за благоустрояване и инфраструктура в района. Докато съседните общини като Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча са получили десетки милиони. В района пък открито се говори, че всички обществени поръчки потъват основно в една фирма. Наскоро пък кметът Капитанова стана за резил, след като бе заловена с две незаконни включвания на къщата й в село Дебрен към водопроводната мрежа.

Случващото се в Гърмен съвсем не е дребен местен скандал, а ясен симптом, че ДПС е започнало битка да си върне на всяка цена феодалните владения, които получи от политическия елит след демокрацията. Но нескрита е и съпротивата срещу опитите на Сараите да пресират политически хората в малките общини и да ги превръщат в свои крепостни. Хората на Гърмен остават пример – как се води война с депесарско робство.

Източник: Фактор.бг

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Az
    Kajete na Verhad Isliamov che te napravixa zialoto selo Debren da izmre zaradi nekadarnostaim naglostaim da ypravliavat zialoto selo s doktori i medicinali sestri nekadarnizi. Kakto kazvash ti koleloto sa varti. Ti si mrasen i v cherevata ot zavist.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини