В Благоевград доходите остават ниски, липсват лекари специалисти

Снимка: ИПИ
Снимка: ИПИ

Раздалечаването между икономическото развитие на отделните области и региони у нас се задълбочава. Най-бедна област по показател Брутен вътрешен продукт вече е Сливен, като досега в дъното на класацията бе Силистра, показва последото проучване на регионите на Института за пазарна икономика (ИПИ). Столицата остава най-развитият регион, като разликата между нея и най-бедната област около 4,5 пъти.

Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с много добри икономически показатели. Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Сливен, Пазарджик, Видин, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

През 2016 и 2017 г. се наблюдава цялостно оживление на българската икономика в унисон с подема в Европа. През 2016 г. икономическият растеж достигна 3,9%, а през 2017 г. официалната прогноза е за 4% ръст. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната вече са с 212 хил. души повече от дъното през 2013 г. и достигат 3,225 млн. души.

70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. Работните заплати също се увеличават, но последните данни на НСИ сочат, че ефектът на столицата върху средното заплащане за страната става все по-осезаем. През третото тримесечие на 2017 г. няма друга област освен столицата, в която заплащането да е над средното за страната. Трайни процеси на застигане на средните нива се забелязват само в две области – Пловдив и Плевен.

Благосъстоянието на живеещите в област Благоевград нараства, но остава под средните стойности за страната. Усеща се липса на лекари специалисти. Най-силно областта се представя в сферата на образованието, а най-слабо - в правосъдие и вътрешен ред, доходите и здравеопазването.

През 2016 година 770 пациенти са обслужвани от един лекар специалист, като след нас са само Кърдажил, Смолян, Сливен, Добрич и Перник.

Икономиката на област Кюстендил расте, но доходите и заплатите продължават да изостават от средните за страната. Застаряването и обезлюдяването оказват негативно влияние. И местните, и чуждестранните инвестиции в областта продължават да са относително малко, а усвояването на европейски средства е сравнително слабо. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини