В Благоевград доходите остават ниски, липсват лекари специалисти

Admin 28 Ноември 2017 18:39 Региона 0
В Благоевград доходите остават ниски, липсват лекари специалисти
Снимка: ИПИ

Раздалечаването между икономическото развитие на отделните области и региони у нас се задълбочава. Най-бедна област по показател Брутен вътрешен продукт вече е Сливен, като досега в дъното на класацията бе Силистра, показва последото проучване на регионите на Института за пазарна икономика (ИПИ). Столицата остава най-развитият регион, като разликата между нея и най-бедната област около 4,5 пъти.

Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с много добри икономически показатели. Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Сливен, Пазарджик, Видин, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

През 2016 и 2017 г. се наблюдава цялостно оживление на българската икономика в унисон с подема в Европа. През 2016 г. икономическият растеж достигна 3,9%, а през 2017 г. официалната прогноза е за 4% ръст. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната вече са с 212 хил. души повече от дъното през 2013 г. и достигат 3,225 млн. души.

70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. Работните заплати също се увеличават, но последните данни на НСИ сочат, че ефектът на столицата върху средното заплащане за страната става все по-осезаем. През третото тримесечие на 2017 г. няма друга област освен столицата, в която заплащането да е над средното за страната. Трайни процеси на застигане на средните нива се забелязват само в две области – Пловдив и Плевен.

Благосъстоянието на живеещите в област Благоевград нараства, но остава под средните стойности за страната. Усеща се липса на лекари специалисти. Най-силно областта се представя в сферата на образованието, а най-слабо - в правосъдие и вътрешен ред, доходите и здравеопазването.

През 2016 година 770 пациенти са обслужвани от един лекар специалист, като след нас са само Кърдажил, Смолян, Сливен, Добрич и Перник.

Икономиката на област Кюстендил расте, но доходите и заплатите продължават да изостават от средните за страната. Застаряването и обезлюдяването оказват негативно влияние. И местните, и чуждестранните инвестиции в областта продължават да са относително малко, а усвояването на европейски средства е сравнително слабо. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини