Ще видим ли усмихнати като емотикони чиновници?

Ще видим ли усмихнати като емотикони чиновници?

„Клиентът винаги е прав!”. Това клише първо не е съвсем вярно и второ - рядко проработва в администрацията у нас. Макар че се пишат кодекс след кодекс за поведението на държавните служители - да отделят нужното време на гражданите, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени, да спазват политически неутралитет, че и да са любезни. Но все така българинът масово се оплаква от бюрокрацията у нас и от лошото отношение. Ще дойде ли скоро времето, когато ще ни посрещат в администрациите усмихнати и позитивни чиновници? Няма да е скоро, ще кажат скептиците. Други пък ще контрират, че и сега се срещат хора в администрациите, които наистина са готови да обслужат бързо и качествено гражданите.

Общинска администрация-Банско се опитва да усмихне своите служители с иновативна система, която на практика дава оценка на хората в кметството. За качеството на тяхната работа ще може да се произнесе всеки банскалия или гост на общината, който има вземане-даване с администрацията. Стига да има вайбър на телефона си. В деня, в който някой жител пусне заявление, той ще получи на телефона си предложение да постави оценка на чиновника. Това ще стане само с помощта на три емотикона - радостен, неутрален и сърдит. И ако чиновникът не иска да го мъмрят, че има недоволни граждани, то ще се наложи да заприлича на радостния емотикон - с усмивка да посрещне и да помогне на гражданина за решаването на казуса, по който е дошъл в сградата на кметството.

Естествено, че това няма да превърне администрацията в една огромна „усмивка”, но поне ще дисциплинира служителите. Те ще имат едно наум как се отнасят с хората, които обслужват. Истината е, че никой не иска от служителите да са вечно усмихнати, а да си вършат съвестно задълженията и да са в услуга на гражданите. За да има повече усмихнати емотикони в Банско, а скоро и в други Общини на страната. Но само с емотикони няма да се получи. Нужно е да имаме мотивирана администрация, която да се контролира ефективно дали изпълнява своите функции. А и големият въпрос не е кой е по-по-най усмихнат, а кога ще се оптизимира армията на чиновниците у нас? За да останат тези, които искат, могат и знаят как да са в помощ на всички нас.   

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини