Спасяват тленните останки на 526 военни в Кресна

Снимка: Община Кресна, фейсбук
Снимка: Община Кресна, фейсбук

До месец юни ще завърши ремонтът на костницата в храм „Свети Иван Рилски” в град Кресна. Правителството отпусна 7000 лева за спасяването на военния паметник в градската църква, който се намира в подземието й.

„Осигурихме още близо 5000 лева от църковните пари, за да можем да направим всичко необходимо. Комисия направи оглед и реши кое е най-належащо да се направи. Проблем са влагата и мухълът в костницата. Сменяме шкафовете, в които се съхраняват костите, старите бяха в окаяно състояние. Освежават се стените и таванът. Поръчали сме да се изработят и мемориалните плочи на фасадата на църквата, които са от гранит”, заяви архиерейският наместник на Сандански – Георги Танчев.

Ще бъде подменена и цялата електрическа инсталация, тъй като електрическите кабели са стари. До месец юни костницата ще бъде ремонтирана.

В момента се облагородява и дворното пространство на светата обител, но там работата ще продължи до месец септември. Целта всичко да е готово за честването на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание и на 40-годишнината от обявяването на Кресна за град, като тържествата са предвидени за октомври тази година.   

В костницата се пазят тленните останки на 526 военни. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини