Борисов посочва Мария Габриел за еврокомисар, Асим Адемов отива в Брюксел

Мария Габриел, снимка: Пресцентър
Мария Габриел, снимка: Пресцентър

Номинацията на Борисов за български еврокомисар ще бъде Мария Габриел. Тя се ползва с безупречна репутация в европейските среди и е уважавана като български евродепутат.

След проведен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерът съобщи, че ще номинира новия еврокомисар още в сряда. По информация на Канал 3 това ще е евродепутатът Мария Габриел. Тя е предпочитаният кандидат на ЕНП, а председателят Жозеф Дол дори е неин кум.

Габриел се вписва и в искания профил - българският кандидат да е жена. Аспирации към поста имаше и Екатерина Захариева, но тя вече е външен министър, така че отпада от сметките. След номинацията на българското правителство, ще има изслушване в Европарламента. Това ще е и първият сериозен тест за Габриел, защото от групата на ПЕС вече се заканват да я питат, защо в българското правителство има националисти. 

Пресцентърът на Министерски съвет съобщава, че Жан-Клод Юнкер е настоял в проведения телефонен разговор българското правителство в максимално кратък срок да излъчи кандидат за член на Европейската комисия.

http://ilindenpres.bg/5242-asim-ademov-na-krachka-ot-evropejskiya-parlament/

Ако Мария Габриел поеме поста на български еврокомисар, тя ще освободи мястото си на евродепутат в Брюксел. На овакантената банка в Европейския парламент вероятно ще седне бившият заместник-областен управител на Благоевград Асим Адемов, който е родом от Дъбница.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини