Християни и мюсюлмани даряват 50 курбана в Якоруда на 6 май

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Християни и мюсюлмани заедно ще се съберат на общоградски курбани в Якоруда на 6 май. По традиция, всяка година на този ден всички жители на общината оставят земеделската работа и сядат на обща трапеза с пожелания за здраве, мир и благополучие.

От няколко дни в планинското градче върви трескава подготовка за Гергьовден, който е сред най-почитаните от местните миряни. Още от древността християните тук правят десетки курбани, които раздават на близки, приятели и бедни. Тази година ще бъдат приготвени над 50 курбана. 

"Това е стара традиция в нашия край. Подготовката започва още на 5 май, когато се колят животните и се подготвят за казаните. На следващия ден рано ситринта всички отиваме на старата църква "Свети Георги" в местността Якорущица. Там има магерница, където се приготвят курбаните. След това всички правим общи трапези и раздаваме чорбата за здраве", разказа Ваня Гатдерова, която е църковен настоятел.

Тя допълни, че Гергьовден е най-чаканият празник за жителите на Якоруда. За 6 май в градчето се организират големи родови среща и всички гурбетчии от чужбина се прибират. 

На този ден християни и мюсюлмани сядат на обща трапеза и хапват от гергьовския курбан. "За този ден почти всяко семейство в Якоруда дарява животно за курбан, който след това се раздава. Много мюсюлмански семейства също даряват агнета. Дори две от момчетата, които колят агнетата за 6 май, са мюсюлмани. Този ден е празник за всички жители в нашата община", призна Ваня Гатдерова.

Утре вечер, за втора поредна година, в градчето ще бъде организиран и ритуал за здраве. В калени съдове всеки може да постави някакъв малък предмет с цвете. След това кюповете се оставят да пренущовут под люляк или трендафил. На следващия ден предметите се изваждат, като се правят наричания за здраве, обич, късмет и благополучие. 

На 6 май празникът ще продължи до късно вечерта. В местността Якорущица ще се стекат хиляди миряни, за да се поклонят на чудотворната икона "Свети Георги Чудотворец", която на 30 април бе пренесена с празнично литийно шествие начело с отец Данаил Голомехов от катедралната църква „Св. св. Кирил и Методий” в църквата „Свети Георги Победоносец”.

Светата обител, която носи името на светеца, бе построена преди няколко години върху основите на древен храм, запален от еничарски корпус през 1666 година, а свещениците били избити. Част от основите бяха запазени, както и старите кръстове. При строителството работниците се натъкнали на християнски гробове и човешки кости. В църквата има костница с тленните останки на свещениците, които са загинали за християнството.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини