Тържество за 17 г. от създаване на Неделното училище в Сандански

Снимки: Неделно училище
Снимки: Неделно училище

Православното неделно училище „Св. благоверен цар Петър Български” при храм „Св. вчмк Георги” в град Сандански отбеляза 17 години от своето създаване с тържество под надслов „Благославяй, душо моя, Господа!”, което се организира с благословението на Неврокопския митрополит Серафим.

По покана на неделното училище специално участие в празника взеха ученици от единственото в България православно училище за деца с увреден слух към енорийския център на храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. София. В препълнената зала на неделното училище децата заедно славословиха, рецитираха и пяха и с думи, и с жестомимичен език, с което показаха, че в любовта между човеците и в стремежа към познание за Бога и Негова прослава можем да се изразяваме на различни езици, но всички сме едно.

Поздравителен адрес към неделното училище от името на Община Сандански прочете заместник-кметът Зорица Органджиева.

„Преди 17 години приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил благославя откриването на Неделното училище в гр. Сандански, сега то е под духовното ръководство на неговия наследник Неврокопски митрополит Серафим и благодатната дейност на преподаватели и ученици продължава напред. Благодарение на упорития труд и доброто благовестие, интересът към Православната вяра у младежите в града ни се засилва, свободноизбираемият предмет Религия–Православие се изучава от години в някои от основните училища в Сандански и сме свидетели на доброто въздействие на стремежа към Бога върху подрастващите, а чрез тях – и върху техните семейства. Това носи надежда за благополучието на нашия град и в бъдеще”, увери Органджиева. 

В словото си след тържеството митрополит Серафим подчерта необходимостта от единение между християните особено в моментите на изпитание, а също така и разясни значението на възгласа от ученическото тържество „Благославяй, душо моя, Господа!” (Пс.102).

Учениците със специални потребности по отношение на слуха бяха и на архиерейската св. Литургия по случай празника на светите три светители – св. Йоан Златоуст, св. Василий Велики и св. Григорий Богослов. По време на св. Литургия превод на жестомимичен език осигури Силвана Павлова, основател и ръководител на православното училище за деца с увреден слух, гр. София. Празничните богослужения оглави Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с духовници от Санданска духовна околия. © Неврокопска св. Митрополия Снимки: Неврокопска св. митрополия и фото „Енчо“, гр. Сандански

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини