БАБХ дава съвети на търговците как да продават агнешкото месо

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Заради наближаващите празници Великден и Гергьовден и за осигуряване на сигурно и безпроблемно пазаруване Българската агенция по безопасност на храните връчва предписания на всички бизнес оператори, които добиват и предлагат агнешко месо.

Охладено месо ще се предлага неопаковано от хладилните витрини на търговците като цели трупчета, четвъртини и третини, които задължително ще носят здравна маркировка, поставена от производителя - със син цвят за месото с произход България, и червен цвят – за произход, различен от българския. На мястото на предлагане трябва да е обявена страната на  произход.

Допустимо е и предлагане на  размразено месо. То може да се продава до краен потребител само предварително опаковано в потребителска опаковка и етикетирано. На етикета наименованието на храната се придружава от обозначението „РАЗМРАЗЕНО“. Задължително трябва да е посочена страната на произход и срок на годност, определен от оператора, извършил размразяването.

 

Всички усилия на БАБХ са насочени към повишаване информираността на потребителите, за да могат да направят своя избор. Апелираме потребителите да изискват от търговците необходимата им информация.

 

При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на БАБХ 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на Агенцията.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини