Наши и гръцки огнеборци са напът да потушат пожарите в планина Славянка

Снимка: МО
Снимка: МО

Все по-кротки и тихи са пожарите в района на планина Славянка на границата с Гърция. Единият от тях гори вече 25 дни и създаде доста грижи на родните огнеборци. От вчера обаче и гърците работят на терен, те също правят просеки, за да ограничат огнените стихии на тяхна територия.

"Най-сетне и те направиха това, което ние правим 25 дни - усилена работа на терен. По този начин ще срещнем нашата просека с тяхната и на практика ще ограничим напълно всички огнища, а след това ще потушим всички пламъци в тях. В момента обстановката е спокойна. Вижда му се краят, стига да не се случи нещо непредвидено", каза тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.  

Близо 70 души - 22 пожарникари, 26 горски служители и 20 военни, ще продължат и днес битката с гръцките два пожара, които преминаха границата ни. С направата на носи просеки и минерализовани ивици е спряно разрастването му и на запад, и на изток. Към момента няма никаква опасност за най-близките населени места.

"Разполагаме с достатъчно хора и техника. Но хората са на ръба на силите си, техниката също понякога аварира. Предприемаме всеки ден необходимите мерки, за да намалим до минимум щетите за българската гора", каза още Пламен Поюков.

Той се надява, че гърците ще локализират и новия пожар, който засега е само на гръцка територия, намира се на десетина километра от границата. Огънят е на изток от досегашните активни огнища.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини