Смирненски: Поздравих пролетта, поздравих младостта и възторжен разтворих очи

Христо Смирненски
Христо Смирненски

Той е един от най-талантливите поети на България за 20-и век. И никак не е случайно, че го наричат Слънчевото дете на българската поезия. Христо Смирненски е роден на 17 септември 1898 година в Кукуш. Успява да създаде едни от най-въздействащите лирически картини в българската поезия. Този „юноша“ (така озаглавява най-яркото си изповедно стихотворение) успява да създаде едно значимо поетическо дело, което му отрежда място сред големите поети на българската нация. Неговите произведения се превръщат в неделима част от българската литература. Поетът оставя ярка диря в българския поетичен пантеон, а творчеството му продължава да има почитатели и днес.  

Този „слънчев син” на родната поезия обаче прави и някои мрачни пророчества – за собствената си съдба – „как ще си умра млад и зелен“, за съдбата на идеала, на който бе посветил вдъхновението си - „Приказка за стълбата“. Смирненски е всепризнат майстор на римите, на стиха, защото е сред най-добрите последователи на символистите. Литературните критици изтъкват лекотата и музикалността на неговия стих. Поетът не пропуска да опише и социалните неправди в обществото ни. И да прокламира своята надежда за за свят на справедливост и равноправие, на свободен труд и творческо съзидание. Затова и революцията е една от основните теми и образи в поезията му, като е изразена с различни метафори - бурята, мълнията, огъня, гръмотевицата.

През 1915 година Христо случайно попада в хумористичното издание „К’во да е”, където започва да издава различни хумористични текстове под псевдонима Ведбал. На следващата година започва да пише хумористични стихове и фейлетони за вестниците „Българан”, „Родна лира”, „Смях и сълзи” и други. През 1917 година младият мъж за първи път използва псевдонима Смирненски, с който става известен в българската литература. Периодът от 1920 до 1921 година се оказва изключително успешен за българския поет. Той публикува много свои стихотворения в седмичното литературно списание. Сред издадените му произведения се отличават „Ний”, „Червените ескадрони”, „Утрешния ден”, „Йохан” и други.

През 1922 година Смирненски публикува стихосбирката си „Да бъде ден!”. Тя излиза в 1500 бройки, но поради големия интерес към нея е преиздадена. Стиховете в „Да бъде ден!” се отличават със сериозна социална ангажираност и осъждат социалните неравенства. Това са определя като една от най-успешните и въздействащи стихосбирки на Смирненски. Същата година, в която е публикувана стихосбирката „Да бъде ден!”, здравословното състояние на поета рязко се влошава. Той се разболява от туберкулоза. Не спира да твори до последния си дъх, накрая тежката болест изчерпва силите му и води до кончината на един от най-забележителните и нежни поети на България! „Жълтата гостенка“, най-честата вестителка на смъртта при поетите романтици, го отнема от живота на днешната дата през 1923 година. Отива си от този свят още ненавършил 25 години.

Нека си спомним за Смирненски с едно от най-добрите му стихотворения:

Братчетата на Гаврош

Ти целия скован от злоба си,
о, шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Че всяка вечер теменужена
ти виждаш бедните деца
и обидата незаслужена
по изнурените лица.

Съдбата рано ги излъгала,
живота сграбчил ги отвред
и ето ги: стоят на ъгъла,
с прихлупен до очи каскет.

Какво им даваш от разкоша си
ти - толкоз щедър към едни,
а към бездомните Гаврошовци
жесток от ранни младини?

Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!

Но тръгват си те пак одрипани,
с въздишки плахи на уста,
а тез витрини са обсипани
с безброй жадувани неща...

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини