Отец Георги Танчев: И владиката да води кръщене в Пиринско, цената е една - 65 лева

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Кръщенето в Неврокопска епархия струва 65 лева. Нито един свещеник няма право да взима и лев повече от хората. Това твърди отец Георги Танчев, който е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Той уточни, че в тази цена 35 лева се дължат за документите, а другите 30 лева остават за свещенослужителя, който е отслужил ритуала. 

Има хора, които искат кръщенето да се направи в дома им или в заведението, където честват празника на детето си. Това води до оскъпяване на услугата, защото отнема повече време на свещеника, а и се харчат пари за пътуването. Когато е наблизо от храма, няма транспортни разходи, но има случаи, в които свещеникът трябва да пътува 50-60 км само в едната посока. 

Според отец Георги Танчев всеки има право да прави кръщене там, където го тегли сърцето. Преди дни кръстил дете заедно с Неврокопския митрополит Серафим в Роженския манастир. "Цената обаче си е утвърдената - 65 лева. Нищо, че владика кръщава детето. Даже тридесетте лева си останаха за свещеника в църквата, а не бяха за митрополита", каза още отец Георги.

Той призна, че е чувал, че свещеници в София понякога взимат много повече от утвърдената цена и услугата стига до 250-300 лева. Но не вярва подобни суми да се вземат в Пиринско.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини