Гергьовден е! Почитаме светеца, убил змей, с надежда за по-добро!

Гергьовден е! Почитаме светеца, убил змей, с надежда за по-добро!

Днес православната църква почита свети великомъченик Георги Победоносец. Той е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Християнският великомъченик е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от светеца и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската. В памет на светеца Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Народната традиция повелява във всеки дом на този ден да се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. На масата задължително присъстват обреден хляб, баница, млечни продукти, агнешка дроб сарма, варено жито и червено вино. Играят се гергьовски хора, а девойките се люлеят на люлки за здраве. Стопанката на къщата става в ранно утро и премита двора, за да прогони злите сили. За берекет, щастие и здраве през цялата година тя закичва вратите с китки от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини