Бабинден е! Отбелязваме Деня на родилната помощ

Снимка: Община Симитли, архив
Снимка: Община Симитли, архив

Днес е един от най-големите народни женски празници. На 21 януари празнуваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. На този ден се почитат бабите акушерки, които са помагали на жените да родят.

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си, е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. В някои краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи и пари.

Днес е голям празник на майки, баби, акушерки. Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.

Със специално Бабино хоро ще честват днешния празник в Разлог и Белица.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини