До 15 дни отсъствие от училище с бележка от родител

Снимка: Община Разлог, архив
Снимка: Община Разлог, архив

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. В момента тези дни са до три с молба към класния ръководител и още седем, но само със санкция на директора на съответното училище.

Родителите одобряват промените, които готви образователното министерство. Допълнителните пет дни за извинение с бележка от родител ще влязат за обществено обсъждане следващата седмица, обясни министърът на образованието.

„Оказа се, че за родителите, особено при по-малките ученици, е доста трудно при всяка една ситуация, при която има неразположение при детето, недобра форма за дадения ден за училище, да посещават личния лекар и да извиняват отсъствия с електронна бележка”, посочи Цоков, цитиран от NOVA. 

До идеята за промените от образователното министерство стигат след редица срещи с родителски организации и експерти. Има и петиция, с която родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за отсъствие, особено когато става въпрос за семейни причини. За два месеца са събрани над 8 хиляди подписа.

Очаква се решението да влезе в сила най-рано до месец и половина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини