Фондация издирва гроба на Христо Ботев

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Фондация „Христо Ботйов“ продължава издирването на гробното място на поета и революционер Христо Ботев. Това съобщи във Варна нейният председател Боян Ботйов, който участва в Националната ученическа конференция „Завещаната ни свобода“, която се провежда в града. 

"С колеги от различни институции опитваме да установим гробното място на Христо Ботев в местността Манастирски дол във Врачанския Балкан, но все още не могат да се дадат повече сведения, защото трябва да се намерят веществени доказателства. Засега проучванията са базирани на спомени на овчари, които са давали сведения за четата на Ботев и тези сведения са били записвани", заяви Ботйов пред БТА. 

Христо Ботев загива във Врачанския Балкан на 20 май (1 юни по нов стил) 1876 г. едва на 28-годишна възраст, прострелян след края на поредно сражение между неговата чета и турската потеря. Според Ботйов, данните, с които разполага историческата наука, сочат неоспоримо, че спрямо войводата не е извършено предателство, а черкезин го е прострелял смъртоносно. След смъртта на Ботев, тялото му първоначално е оставено непогребано, а след откриването му на следващия ден, главата му е отрязана от османците и е изложена на площада във Враца.

Фондацията съществува от 30 години и сред настоящите ѝ дейности е и превеждането на Ботевото творчество на различни езици. Преди пандемията от COVID-19 е бил изработен българо-английски вариант, но сега всичко е по-трудно финансово, сподели Ботйов. Заради промените в държавното управление и политическата нестабилност, от фондацията смятат, че не е удачно да търсят в момента парична подкрепа, каза още той и сподели, че отделни министерства са им оказвали помощ през годините.

Фондация „Христо Ботйов“ е за седма година партньор в организацията на Националната ученическа конференция и Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител” във Варна.

Източник: БТА

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини