Деца учат за религията във възкресеното вековно училище на село Лешница

Деца учат за религията във възкресеното вековно училище на село Лешница

Първият урок се проведе днес в Неделно православно училище "Свети свети Кирил и Методий" към храм "Света Марина" в санданското село Лешница. То бе открито официално миналата неделя и се намира във вековното школо, което преди години бе затворено заради липса на достатъчно ученици. С много желание и трепет 21 деца прекрачиха прага на учебното заведение, за да проведат своята първа и вълнуваща среща с отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за вдъхването на втори живот на занемареното и рушащо се училище в Лешница. То отново изправи красива снага след едногодишни ремонтни дейности. за мисията помогнаха много местни жители, дарители от други населени места в страната и в чужбина.

"Невероятно е пак да се чува детски смях в тази постройка. Днес децата с голям интерес слушаха моите съвети. Те се научиха в коя посока да се молят, как правилно да събират пръстите на дясната ръка, разбраха какви са символът и значението на прекръстването. Запознаха се и с Гоподнята молитва "Отче наш". Тези деца дават смисъл на всичките наши усилия да възстановим някогашното училище, посрещнало първите си ученици през 1923 година", сподели отец Димитър Илчев. 

В сградата се помещава не само Неделно православно училище "Св. св. Кирил и Методий", но и музейна сбирка, която разказва за миналото на населеното място. Дори печката, която някога топлела премръзналите ръце на децата, е възстановена и е на мястото си в класната стая. Реставриран е и шкафът, който съхранявал карти, книги и пособия, той отново пази архива на школото. Подредени са и снимки на всички учители и свещеници в Лешница.
 
Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини