Археологическият музей в Сандански реди уникална юбилейна изложба

Снимки: Археологически музей-Сандански
Снимки: Археологически музей-Сандански

Две уникални мозаечни пана ще видят посетителите на Археологическия музей в Сандански по повод 80-годишния юбилей на културния институт, основан през 1936 година.

На 19 декември в музея ще има Ден на отворените врати. Жителите и гостите на курортния град ще могат да разгледат двете уникални мозайки с обща площ от 80 квадратни метра от времето на раннохристиянската епоха от 5-6 век.

Едното пано е с мотиви, които разказват за рая и за извора на живота. Другото пък е с 30 изображения на различни видове птици. Находките са хит на археологическия сезон тази година не само в Сандански, но в цяла Югозападна България. Населеното място през раннохристиянската епоха е било голям мозаечен център на Балканите.

През април тази година бе открит и археологически комплекс, който обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан". Всички те са били част от античния град.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря" също ще украсят витрините на музея за юбилея. Кръстът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря", човешките фигури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини