Съборът в село Илинденци - 3 дни наслада за душата и небцето

Снимка: Община Струмяни, архив
Снимка: Община Струмяни, архив

В село Илинденци не само могат да правят омайно вино, но и да се веселят от сърце и душа. Затова тук съборът продължава цели 3 дни, а гостите са не само от цялата община Струмяни, но и от съседните общини Сандански и Кресна.

Тази година най-големият празник в селището е посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което започва на 2 август 1903 година /20 юли по стар стил/. Той ще започне още в петък, 28 юли. На сцената ще се изяви хороводен оркестър, който ще вдигне градуса на настроението на стотиците жители и гости на прочутото с лозовите си масиви населено място. Дълги и кръшни народни хора ще се вият до ранните часове на нощта.

На следващия ден през деня всички ще имат възможност да съберат сили, за да се впуснат в ново музикално приключание в 20,00 часа с поредните изпълнения на хороводния оркестър. Половин час по-късно селото, което е едно от най-красивите в община Струмяни, ще докаже, че тук се раждат много талантливи деца. Малчуганите от Детска градина "Патиланци" ще трогнат всички с песни, танци и стихове. След тях нивото ще задържат и самодейците от певчевската фолклорна група "Мрамор" на Илинденци, мъжката фолклорна група "Веселие" и фолклорният ансамбъл "Веселие". Вечерта ще завърши с изпълненията на народния певец Георги Илиевски. В края на музикалното шоу небето ще "посипе" над селото тържествена празнична заря.

Неделният ден ще започне също атрактивно, но със спорт, а не с музика. В градинката пред сградата на местното читалище ще се проведат традиционните пехливански борби, в които млади и не толкова млади спортисти ще покажат мускули и хватки. Вечерта отново ще е за музиката, песните и кръшните народни хора. Всички участници и наши гости ги очаква истинска наслада за душата и небцето, категорични са домакините от село Илинденци. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини