Експерти започнаха оглед на Байкушевата мура, търсят начин за опазване на вековното дърво

Снимки: НП Пирин
Снимки: НП Пирин
Експерти извършиха първите проучвателни работи по обезопасяване и опазване на Байкушевата мура заради установеното пречупване на клона на дървото. Арбористи извършиха оглед на вековното дърво и близките дървета.
 
Разгледани бяха възможностите за използване на различни методи за обезопасяване на пречупения клон - повдигане и преместване с помощта на въжена система или укрепване на мястото на отчупване. Проверена беше здравината на клоните и дърветата, които ще бъдат използвани като контролни точки при преместването.
 
Експертите уточниха начина, по който по-детайлно да се обследва дървото. Анализът на резултатите от извършеното предварително проучване ще даде ясна оценка на ситуацията и ще помогне за определянето на краен вариант за действие.
 
На 7 април министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова провери на място състоянието на най-старото иглолистно вековно дърво в България и разпореди да се пристъпи към конкретни действия за опазването на Байкушевата мура. Дирекция "Национален парк Пирин" напомня, че достъпът на туристи до дървото остава ограничен до пълното обезопасяване на дървото.
Байкушевата мура е първото обявено за вековно дърво у нас.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини