Възкресяват славата на лечебен извор край църквата в Сатовча

Възкресяват славата на лечебен извор край църквата в Сатовча

Лечебен извор блика в подножието на църквата „Света Марина” в село Сатовча. И така е било и преди много години. Местните хора смятат, че това е „света вода”, защото се намира до храм. И християни, и мюсюлмани от региона пълнят съдове с бистрата, студена и лековита живителна течност. Същото правят и много туристи. Всички търсят лек за различни болести. Мият лицата си, плискат очите си с надеждата, че „светата вода” ще им помогне.

Преди време Горги Пулев и семейството му правят постамент край извора и вдигат чешма с корито, която е известна като Маринската чешма. Тук градежът на чешми е традиция и има над 1000 в цялата община Сатовча. Проблемът е, че през последните 2-3 години мястото не се поддържа и е труднодостъпно. Трябва да се направи по-лесен достъп. Сега се стига до чешмата по стръмна пътека, която е обрасла в треви и храсти.

Църковното настоятелство на храма иска да възкреси славата на този прочут с качествата си извор. Вече е проведен разговор с кмета на община Сатовча - Арбен Мименов. Той ще съдейства да се направят циментови стълби, стабилен парапет, да се облагороди районът край чешмата. Според местните хора водата облекчава болки в бъбреците, в очите, помага много за бързо зарастване на раните. Той е уверен, че местни хора ще помогнат с доброволен труд, за да се почисти мястото и там да се изградят нужните съоръжения.

Правен е пълен анализ на водата, който доказва, че е много чиста, в нея има много минерали, както и сребърни йони. А хората се възползват от лековитите свойства на сребърната вода още от дълбока древност, защото има невероятни антисептични качества. Затова си струват усилията да се запазят изворът и чешмата. Защото при голяма суша много от чешмите пресъхват, но този извор никога. Тук водата винаги тече.

„От всичко можем да се лишим, но не и от вода. Тази вода тук наистина е най-чистата в региона. Където има църква или манастир, кръстен на света Марина, винаги има извор, който е лековит. Целта ни е мястото да стане по-приветливо. Вярвам, че ще се справим с това предизвикателство. Ще монтираме и информационно табло до църквата, което да указва къде е този прочут извор. За да го възродим, че това ни е дар от бога”, твърди отец Тодор, който служи в храм „Света Марина” в Сатовча.

                                       

                                       

                                       

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини